‘Mensen wat vertellen over duurzame energie’

MOERDIJK – Kunst bij windturbines, dat is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch is dat precies wat er staat te gebeuren bij windpark Streepland dat volgend jaar van de grond komt langs de A16 bij Moerdijk.

Bron: BN DeStem

Ontwikkelaar Goede Buren plaatst bij een van de drie molens een kunstobject. ,,Voor ons vormen kunst en educatie een belangrijk doel. We willen mensen ter plekke meer vertellen over duurzame energie. Op deze manier hopen we meer draagvlak te krijgen”, zegt woordvoerder Jennie Tissingh.

Schoolexcursies

Het moet een plek worden waar mensen naar toe kunnen wandelen of langs kunnen fietsen. ,,Wie weet lopen reizigers die op het NS-station Lage Zwaluwe hun trein hebben gemist er even heen. Maar we denken bijvoorbeeld ook aan schoolexcursies.” Wat voor kunstobject er komt en waar precies, is nog niet bekend. ,,Daar is het te vroeg voor.”

Sociale projecten in de buurt

Goede Buren, een initiatief van Windunie, Greenchoice en Meewind, richt ook een maatschappelijk fonds op. ,,Dat is voor sociale projecten in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan het veiliger maken van de omgeving of de aanpak van zwerfvuil. Of iets doen aan het probleem van inklimmers in vrachtwagens op parkeerterreinen.”

“We willen mensen ter plekke meer vertellen over duurzame energie. Op deze manier hopen we meer draagvlak te krijgen”

Jennie Tissingh, Goed Buren

Plaatsen molens: volgend jaar zomer

Windpark Streepland komt oostelijk van de snelweg en ten westen van het spoor. Goede Buren heeft de financiering onlangs rond gekregen. Eind dit jaar begint de aanleg van toegangswegen, opstelplaatsen voor kranen en fundaties. In de zomer van volgend jaar volgt het plaatsen van de molens en eind 2022 moet het park in bedrijf komen. De drie molens leveren dan stroom voor 15.000 huishoudens. De wieken reiken tot een hoogte van 210 meter.

Streepland is onderdeel van de negen molens van het windcluster Klaverpolder. Dit cluster is weer onderdeel van het Windpark A16: 28 windmolens tussen de Moerdijkbrug en de Belgische grens.

Stroomrekening

Een kwart van de opbrengst gaat naar duurzame energieprojecten in de omgeving. Het maatschappelijk fonds en de projecten voor kunst en educatie komen daar volgens Tissingh voor Streepland extra bij. ,,Zoals we ook voor zeker vijfhonderd omwonenden een deel van de stroomrekening gaan vergoeden.”