150 bezoekers open dag

Zo’n 150 belangstellenden maakten van de gelegenheid gebruik om de windturbines van dichtbij te bekijken, waaronder veel mensen die in de directe omgeving van het windpark wonen.

Meerdere bezoekers aan de Open Energiedag bij Windpark Streepland op zaterdag 16 september 2023 hadden graag een kijkje genomen in de windturbine. Hoewel dat om veiligheidsredenen niet mogelijk is, waren bezoekers positief over de open dag. “Dit windpark heeft een goed verhaal, dat zouden meer mensen moeten kennen”.

De meningen over de verandering in het landschap zijn verdeeld: sommigen vinden het indrukwekkend en passend bij de snelweg en het spoor. Anderen vinden storend dat ze het zicht staan van natuurgebied De Biesbosch. Nu de windturbines draaien, vinden veel omwonenden het geluid minder aanwezig dan ze vooraf hadden verwacht. Bij Windpark Streepland is niet of nauwelijks sprake van slagschaduw, omdat we hebben afgesproken dat de windturbines stil worden gezet als dit het geval is. De windturbines draaien sinds februari dit jaar en hebben in 7,5 maand al ruim 9 GWh aan duurzame elektriciteit opgewekt. De rode strepen op de bladen van de windturbines zijn verwijderd bij de eerste en deels bij de tweede windturbine. De rest wordt de komende tijd verwijderd.

Waarom staan windmolens stil? Wat kost een windmolen?

Veel mensen valt het op dat windmolens regelmatig stil staan. Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als er slagschaduw dreigt (als de zon op de windturbine valt, waardoor de wieken schaduw veroorzaken op woningen in de omgeving), onderhoud en inspectie, bij ijsvorming, als het te hard waait en als er beschermde (trek)vogel- of vleermuissoorten zijn. Nu er steeds meer windturbines en zonnepanelen op land bijkomen, komt het voor dat windturbines stil worden gezet omdat er meer elektriciteit wordt opgewekt dan wordt verbruikt. Bijvoorbeeld op zaterdag en zondag, als veel bedrijven dicht zijn. Toch zijn deze windturbines nodig, omdat we in de toekomst meer elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor het verwarmen van onze huizen met een warmtepomp en het gebruik van meer elektrische auto’s.

Andere veelgestelde vragen zijn: Wat kost een windturbine (4 tot 5 miljoen euro) en waar komen ze vandaan (die van Streepland uit Duitsland). De komende tijd zullen we deze en andere vragen en antwoorden op onze website zetten.