Bezoek Technasium Markland Zevenbergen
Dinsdag 15 november 2022 bezochten HAVO-2 leerlingen van het Technasium Markland in Zevenbergen Windpark Streepland. Hierbij kregen ze een rondleiding door het windpark in aanbouw en presenteerden ze hun ideeën om het windpark aantrekkelijk te maken voor een bezoek van leeftijdgenoten.
Een plek om duurzame energie op te wekken én om de energietransitie te beleven. Dat is de ambitie van Windpark Streepland. Hiervoor hebben we een samenwerking met Mothership en ontwikkelen we een route waar bezoekers informatie kunnen krijgen over windenergie en de energietransitie. En nu dus ook met het Technasium; Markland College in Zevenbergen.
De HAVO-2 leerlingen van dit Technasium hadden de opdracht gekregen om ideeën te bedenken om de plek aantrekkelijk te maken voor leeftijdgenoten. En wat een creativiteit kwam daarbij naar voren. Een greep uit de ideeën:
Een speelveld waarvan de ondergrond energie opwekt als je erop speelt. De opgewekte energie gaat vervolgens naar een lamp, zodat je kunt zien hoeveel energie ervoor nodig is om deze te laten branden en hoe lang je deze hiervan kunt laten branden. Of om bijvoorbeeld je telefoon op te laden;
Een treintje langs verschillende stations over het terrein komt, waar je onderweg informatie krijgt via een koptelefoon en bij de stations verschillende opdrachten kunt uitvoeren;
Een labyrint, waar je vragen en opdrachten krijgt en bij het goede antwoord, de juiste weg inslaat;
Een klimbos, waar je jezelf een hele tijd kunt vermaken en wat zorgt voor een groen gebied rondom het windpark. Dubbele verduurzaming dus!
Interactief
Alle ideeën hadden iets interactiefs in zich, zoals een VR-bril waarmee je een reis kunt maken door de binnenkant van een windturbine, qr-codes waar je meer informatie kunt vinden of een quiz met vragen over de werking van windturbines en het waarom van de transitie van fossiele naar duurzame energie. Het kunnen beleven van windenergie terwijl je er informatie over krijgt is ook voor deze leeftijdsgroep genoeg reden om het windpark te bezoeken!
Bastiaan de Boer (Greenchoice) is enthousiast over de ideeën: “Het zijn stuk voor stuk hele leuke, verrassende en creatieve ideeën. We willen graag samen met het Technasium een of meer van deze ideeën beetpakken en proberen te realiseren. Daarvoor zijn ook geld en vergunningen nodig, maar ook dat proces kan heel leerzaam zijn voor de scholieren. Leuk was dat tijdens de rondleiding over de bouwplaats op grote hoogte werd gewerkt. En dat vonden de leerlingen natuurlijk enorm spectaculair. Ik denk dat een paar leerlingen het wel ziet zitten om in de toekomst mee te gaan werken aan de energietransitie!”