HOE ZIT HET MET IJSVORMING OP DE WINDTURBINES?

Terwijl de winterse buien zorgen voor winterpret, vraagt u zich misschien af wat er met de windturbines gebeurt als het sneeuwt en vriest. Blijven ze gewoon doordraaien of gaan ze uit? Op die vraag geven we in dit artikel antwoord.

Als het koud is en vriest dan is er kans op ijsvorming op de bladen van de windturbines. IJsvorming kan gevaarlijk zijn wanneer er stukken ijs loslaten terwijl de windturbine draait. Om dat te voorkomen zijn windturbines voorzien van een automatisch ijsdetectie systeem.

Automatisch ijsdetectie systeem

Ook de windturbines van Windpark Streepland hebben een automatisch ijsdetectie systeem. Dit systeem meet aan de hand van onder meer omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en windkracht, of er kans is op ijsvorming. Als dat het geval is, dan gaat de turbine automatisch uit en stopt met draaien. Het systeem zorgt er ook voor dat de turbine pas weer begint met draaien als al het ijs weer is gesmolten. Vanwege het wisselvallige weer en de werking van het automatische ijsdetectiesysteem, kan het zijn dat de turbines regelmatig aan en uit gaan.