op de fiets

Wanneer je het woord excursie op zoekt in de Dikke Van Dale (don’t worry, dit doen wij anno 2019 gewoon online), dan staat er: een excursie is een uitstapje door een groep mensen, meestal met educatieve of amuserende doeleinden.

Wij gingen op stap met Goede Buren, een initiatief van Windunie, Greenchoice en Meewind. Een gemêleerde groep met investeerders, communicatieadviseurs en omgevingsmanagers. Technische mensen die alles weten van windturbines, winddata en berekeningen maken voor slagschaduw en geluidsoverlast. Maar ook de groene-energie-pioniers. De kartrekkers op weg naar een schonere en groenere wereld. Samen op excursie dus. In het gebied rond de A16 bij Moerdijk, waar we in 2021 gaan starten met de bouw van drie windturbines.

Nieuwe buren

Natuurlijk wisten we waar we heen gingen. We hebben tenslotte weloverwogen meegedaan aan de tender voor deze windturbines. In ons plan hebben we ons gehouden aan de gevraagde eisen, maar daarnaast ook gekozen voor een eigen aanpak met een uniek karakter. We willen iets goeds doen. Helpen bij de lokale energietransitie, educatie een plek geven, maar ook in nauw contact staan met de direct omwonenden. Onze nieuwe buren. Onze naam is dan ook geen toeval. We willen voor de bewoners zo min mogelijk hinder. Voor de aarde zoveel mogelijk profijt.

Op z’n Hollands

De beste manier om een omgeving goed te leren kennen is op de fiets. Hollandser kan het niet. Net als dat windenergie al eeuwen in ons bloed zit. Met een lijst met opdrachten onder de snelbinders en een zonnetje op onze rug, fietsten we langs het spoor van treinstation de Lage Zwaluwen. We hebben de posities van de windturbines bezocht en koffiegedronken bij het Poeleke, waar we ook kennis hebben gemaakt met de eigenaresse. Als goede buur realiseren wij ons heel goed dat voor direct omwonende een grote windturbine in ‘de tuin’ zorgen kan geven. We proberen hier dan ook zo goed mogelijk naar te luisteren en daar waar mogelijk oplossingen te bieden voor mensen die wellicht overlast zullen ervaren.

Op onze weg terug naar de parkeerplaats van het treinstation spraken we nog met enkele bewoners. Het was goed om dit nog eens te doen en nog beter te ervaren wat de impact van windturbines kan zijn op de directe omgeving. De Dikke Van Dale had gelijk; het was amusant, maar vooral erg leerzaam.