Slagschaduw en geluid windturbines: meld het ons

Iedereen in de gemeenten Moerdijk, Drimmelen, Breda en Zundert kan – na het doorgeven van de locatie in de geluidverwachting-app – inzien hoeveel geluid en slagschaduw te verwachten is van het windpark in de buurt en hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op actuele weersomstandigheden. Maar dat zijn slechts cijfers. Omdat geluid door de ene persoon heel anders beleefd wordt dan door de andere persoon, is het mogelijk om anoniem via de geluidverwachting-app ervaringen te delen.

Met deze feedback brengt de provincie de beleving in kaart en krijgt daarmee meer inzicht in hoe omwonenden geluid en slagschaduw van de windmolens van Energie A16 ervaren.

Meld het ons

De windturbines van Windpark Streepland veroorzaken geen slagschaduw op woningen in de omgeving. Dat hebben we zo afgesproken en daar houden we ons aan. In de praktijk betekent dat zo goed als geen – ofwel near to zero – slagschaduw. Dat is strenger dan wettelijk is voorgeschreven. De windturbines zijn hierop automatisch ingesteld met behulp van software die voorspelt wanneer er slagschaduw optreedt en wanneer ze dus stil moeten komen te staan. Het duurt een paar seconden voor een windturbine stil staat. In die paar seconden kan er dus slagschaduw optreden. Dat geldt natuurlijk alleen als het zonnig is.

In de praktijk blijkt of de windturbines goed staan ingesteld. Het kan dus voorkomen dat er toch slagschaduw ontstaat. Om die instellingen aan te kunnen passen, moeten wij weten om welke woning het gaat en hoe lang en op welk tijdstip de slagschaduw optrad. Die informatie kunnen wij niet uit de geluidverwachting-app halen, omdat deze meldingen anoniem zijn. Wij vragen je dan ook, om contact met ons op te nemen als je slagschaduw op je woning hebt. Dat kan via Whatsapp (030-20 72 123) of info@windparkstreepland.nl. Je kunt foto’s, videobeelden of een geluidsopname meesturen. Ook als je last hebt van het geluid van de windturbines, horen wij dat graag. Wij kunnen deze informatie vergelijken met de informatie van de windturbines en de instellingen aanpassen als dat nodig is.