Uitgelicht en uitgelegd: netcongestie
Het is volop in het nieuws: netcongestie. Wat is dat? En wat betekent dat voor windpark Streepland? We vroegen het onze netspecialist Janet Nienhuis.
Wat is dat, netcongestie?
Netcongestie betekent letterlijk file op het elektriciteitsnet. Nederland bevindt zich in een energietransitie: de overgang van energie (elektriciteit en warmte) uit fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas naar duurzame vormen van energie uit zon en wind. Op veel plekken in Nederland worden plannen gemaakt voor windparken en zonnevelden. Dat is ook nodig, want wind en zon zijn duurzame energiebronnen, waarbij geen CO2 vrijkomt. Bovendien raken wind en zon niet op (zoals aardgas, olie en kolen wel doen) en kunnen dus duurzaam worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Daarbij gaan huishoudens en de industrie in de toekomst veel meer elektriciteit gebruiken. Bijvoorbeeld door het toenemend gebruik van elektrische auto’s en het verwarmen van huizen met warmtepompen in plaats van met aardgas. Windparken en zonnevelden moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet, om woningen en bedrijven te kunnen bereiken. Door de toename van het aantal windparken en zonnevelden krijgen netbeheerders meer aanvragen voor nieuwe aansluitingen. Daarvoor moet de capaciteit van elektriciteitsnetten worden uitgebreid, anders ontstaat er file of opstopping.
Hoe zit dat bij windpark Streepland?
Voor de bouw van windpark Streepland hebben we een aansluiting aangevraagd bij netbeheerder Enexis. Daar gaat een aantal jaren overheen, voor onderzoeken naar waar de kabels moeten worden aangelegd en waar ze kunnen worden aangesloten. En doordat netbeheerders dus veel nieuwe aanvragen krijgen op dit moment. Inmiddels is er capaciteit gereserveerd voor de transport van elektriciteit van windpark Streepland. Wij bouwen een inkoopstation bij windmolen 2, waar de elektriciteit uit de drie windmolens via kabels samenkomt. De elektriciteit wordt vervolgens via een lange kabel getransporteerd naar het middenspanningsstation bij Moerdijk. Vanuit hier wordt de elektriciteit verder verdeeld en getransporteerd naar woningen en bedrijven.
Heb je vragen over wat er komt kijken bij de bouw van een windpark? Laat het ons weten! Dan gaan we hier in een volgende nieuwsbrief op in.